Η ειρωνεία με τα περισσότερα σαμπουάν και μαλακτικά, που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πως καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, παρότι υπόσχονται να δώσουν στα μαλλιά μας λάμψη και υγεία. Τα χημικά που περιέχουν συχνά επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής, μολύνοντας ωστόσο τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω των σωληνώσεων.
Για να μην αναφέρουμε πως πολλά από τα εν λόγω προϊόντα τεστάρονται σε ζώα!


Ωστόσο, είναι εκπληκτικό το γεγονός πως μπορούμε εύκολα, με λίγα και φθηνά υλικά να φτιάξουμε μόνοι μας τόσο σαμπουάν, όσο και μαλακτικό για τα μαλλιά μας, χωρίς την προσθήκη χημικών και με άριστα αποτελέσματα. Με τις απλές συνταγές που παραθέτουμε παρακάτω θα έχετε λαμπερά μαλλιά και θα έχετε συμβάλει- έστω και στο ελάχιστο- στη σωτηρία του πλανήτη.

Χρησιμοποιείστε ένα άδειο μπουκάλι από το παλιό σας σαμπουάν, για να αποθηκεύσετε το καινούργιο, που θα είναι 100% σπιτικό. Θα χρειαστείτε: 1 φλιτζάνι καθαρό, υγρό σαπούνι Καστίλλης (100% φυτικό), 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (αφού το έχετε βράσει για μισή ώρα), μία κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το πράσινο τσάι, με βότανα όπως φασκόμηλο και τσουκνίδα (και πάλι βράζετε για τριάντα λεπτά). Το σαμπουάν σας είναι έτοιμο!

Είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα έχει γίνει η μισή δουλειά, καθώς σχεδόν όλοι- αν όχι οι πάντες- χρησιμοποιούμε και conditioner, για λεία μαλλιά, χωρίς κόμπους. Για το δικό σας μαλακτικό θα χρειαστείτε δυόμισι φλιτζάνια ζεστό νερό, μισό φλιτζάνι μηλόξιδο, ένα πολύ μικρό κλαδάκι δεντρολίβανο και ένα σακουλάκι από το αγαπημένο σας τσάι, έτσι για το άρωμα.

Αναμείξτε τα παραπάνω υλικά, αφήστε το μείγμα να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα και έπειτα χρησιμοποιείστε το. Κάθε φορά που θα χρειάζεστε μαλακτικό, ανακινείστε καλά το μπουκάλι, στο οποίο το έχετε αποθηκεύσει.

ΠΗΓΗ