Τα ενεργά συστατικά των φυτών μπορούν να παραλαμβάνονται και σε έλαιο, για εξωτερική χρήση τοπικά ή για μασάζ. Τα έλαια με έγχυση διατηρούνται μέχρι και 1 χρόνο αν φυλαχτούν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, αν και οι μιρκότερες ποσότητες που χρησιμοποιούνται φρέσκες είναι πάντα πιο ισχυρές. Υπάρχουνε δύο μέθοδοι η μέθοδος εν θερμώ, ή αλλιώς θεροδιαβροχή, κατάλληλη για το σύμφυτο, τη στελάρια και το δεντρολίβανο, και η μέθοδος εν ψυχρώ, ή αλλιώς εξανθοσμία, κατάλληλη για τον κατηφέ και το βάλσαμο. Αν είναι δυνατό, για το έλαιο με εξανθοσμία επαναλάβατε την διαδικασία χρησιιμοποιώντας νέα ποσότητα βοτάνου για το έλαιο που έχει υποστεί έγχυση ήδη μία φορά, αφήνοντάς το να σταθεί για μερικές ακόμα εβδομάδες πριν το στραγγίσετε.


ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗ

1)Βάλτε το έλαιο σε μια γυάλινη λεκάνη ή κατσαρόλα πάνω από μία δεύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει και θερμάνετε ήπια για τρεις ώρες περίπου

2)Χύστε το μίγμα σε μία σακούλα από ζελατίνη ή μουσελίνα στερεωμένη καλά στο χείλος μιας πρέσσας κρασιού και στραγγίστε σε μία κανάτα. Αντίστοιχα μπορείτε να χρησιμοποιείσετε φίλτρο καφέ το οποίο θα στραγγίσετε σφίγγοντάς το.

3)Βάλτε το σε καθαρή αεροστεγή μπουκάλα για αποθήκευση, χρησιμοποιώντας χωνί, αν χρειαστεί.

ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑ

1)Γεμίστε μέχρι πάνω μια μεγάλη γυάλα με το βότανο, πατικώνοντάς το και καλύψτε το τελείως με έλαιο. Βάλτε το καπάκι και αφήστε σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή σε θερμοκήπιο για 2-3 εβδομάδες.

2)Χύστε το μίγμα σε σακούλα από ζελατίνη ή μουσελίνα στερεωμένο με σχοινί ή λαστιχάκι στο χείλος μια κανάτας.

3)Στίψτε το λάδι πιέζοντας για να βγει μέσα από τη σακούλα. Επαναλάβετε τα βήματα 1 και 2 με νέο βότανο και με το έλαιο που έχει υποστεί έγχυση μια φορά. Μετά από μερικές εβδομάδες στραγγίστε και πάλι και αποθηκεύστε το.

Πρότυπες ποσότητες:
250γρ. αποξηραμένο βότανο ή 750γρ, νωπό βότανο σε 500ml ηλιέλαιο. (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαιόλαδο)

ΠΗΓΗ