Θυμάμαι σαν παιδί 2-3 περιστατικά όπου ξύπνησα μέσα στη νύχτα ουρλιάζοντας από τον πόνο στο αυτί και τη μαμά μου να τρέχει να μου στάξει μερικές σταγόνες από το ζεστό λάδι του καντηλιού. Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς, ή τα παιδιά σας, θα έχετε βιώσει κάποιας μορφής ωτίτιδα ή φλεγμονή στο αυτί και γνωρίζετε πόσο επώδυνο είναι.

Καλά και άγια τα παυσίπονα και οι αντιβιώσεις αλλά ήρθε πια καιρός να μάθουμε πως θα αντιμετωπίσουμε την ωταλγία με φυσικούς τρόπους. Ουσιαστικά είναι το ίδιο ζεστό λάδι από το καντήλι που περιέγραψα παραπάνω με κάποιες επιπλέον βελτιώσεις.


Θα χρειαστείτε:

3-4 σκελίδες σκόρδο
¼ εώς ½ κούπα αποξηραμένο φλόμο
Ελαιόλαδο (ίσα να τα καλύψει)


Καθαρίστε και κόψτε στα 4 το σκόρδο. Συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι και θερμάνετε τα πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Η διαδικασία θα πάρει από 30 λεπτά μέχρι και 3 ώρες. Όσο πιο πολλή ώρα τα σιγοβράσετε τόσο πιο ισχυρό θα είναι το λαδάκι. Προσέξτε να μην έχετε πολύ δυνατή φωτιά και καεί το σκόρδο ή το βότανο. Σουρώστε το υγρό σας και βάλτε το σε ένα μπουκαλάκι με σταγονόμετρο.

Πως το χρησιμοποιώ;

Όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε βάλτε το μπουκαλάκι για μερικά λεπτά σε bain marie να ζεσταθεί. Ενσταλλάξτε 2-3 σταγόνες στο αυτί που πονάει, 2-3 φορές την ημέρα. Το μπουκαλάκι με το λαδάκι αυτό θα σας κρατήσει για πολύ καιρό.
Το λαδάκι αυτό αποτελεί ένα φυσικό παυσίπονο. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα χρειαστεί να επισκεφθείτε τον ιατρό σας με τη πρώτη ευκαιρία.

--->ΠΡΟΣΟΧΗ
Μη το χρησιμοποιήσετε σε αυτί που παρουσιάζει ωτορραγία ή ωτόρροια (ροή υγρού) ή εάν υποπτεύεστε ρήξη τυμπάνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σημειώσεις

Εναλλακτικά μπορείτε να παραλείψετε το σκόρδο. Και το σκέτο λαδάκι κάνει θαυμάσια δουλειά.
Μπορούμε να παρασκευάσουμε το λάδι φλόμου με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε το σπαθόλαδο και το λάδι καλέντουλας.

ΠΗΓΗ