Α- Θεραπεία ηλιακού εγκαύματος.

Η θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος ξεκινά με την πρόληψη. Η σωστή χρήση αντηλιακού θα βοηθήσει να αποφύγετε τα εγκαύματα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα αντηλιακά και τους μύθους τους και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιείται όταν είστε στον ήλιο.

Τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από την θερμότητα (δηλαδή ηλιακά εγκαύματα παθαίνουμε και στο κρύο, στα χιόνια).

Τα ηλιακά εγκαύματα καταστρέφουν το δέρμα, το οποίο ελέγχει την ποσότητα της θερμότητας που το σώμα μας διατηρεί ή εκπέμπει, κρατά τα υγρά, και μας προστατεύει από μολύνσεις.

Να θυμάστε πάντα, ότι ένα έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Μη διστάσετε να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες αμέσως.



Τα συμπτώματα ενός ηλιακού εγκαύματος

Σε ήπιες και απλές περιπτώσεις το ηλιακό έγκαυμα θα εκδηλωθεί με ελαφρύ κοκκίνισμα του δέρματος, και πόνο.
Αρχικά, το δέρμα γίνεται κόκκινο περίπου 2-6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και αισθάνεται ενόχληση. Οι μέγιστες επιδράσεις παρατηρούνται σε 12-24 ώρες.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρουσιάζονται σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως κάψιμο και φουσκάλες, μαζική απώλεια υγρών (αφυδάτωση ), ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ενδεχομένως λοίμωξη.
Σε παραμελημένα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα και μετά από αρκετή έκθεση, ένα άτομο μπορεί να πάθει σοκ (κακή κυκλοφορία του αίματος σε ζωτικά όργανα), ακόμα και θάνατο.

Άλλα κοινά συμπτώματα είναι:
Ρίγη
Πυρετός
Ναυτία ή εμετός ή και τα δύο
Συμπτώματα σοβαρής ίωσις και πυρετό
Φουσκάλες
Απώλεια δέρματος σε περίπου 4-7 ημέρες μετά την έκθεση
Μερικά άτομα εμφανίζουν εξάνθημα οφείλεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται φωτοδερματίτιδα.
Τα συμπτώματα της φωτοδερματίτιδας είναι μια ήπιο έως σοβαρό δερματικό εξάνθημα, που συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά έως πολλές ώρες της έκθεσης στον ήλιο. Το εξάνθημα μπορεί να συνοδεύεται με φαγούρα.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Εάν αισθάνεστε το ηλιακό έγκαυμα ότι είναι σοβαρό, καλέστε τον γιατρό. Αν το άτομο που έχει πάθει το έγκαυμα έχει βεβαρημένο ιστορικό με άλλες παθήσεις και παίρνει φάρμακα.
Εάν ένα άτομο με ηλιακό έγκαυμα παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να πάει σε τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου:

Δριμύς πόνος
Σοβαρές φουσκάλες
Πονοκέφαλο
Σύγχυση
Ναυτία ή εμετός
Λιποθυμία
Οξύ πρόβλημα με μια άλλη ιατρική κατάσταση


Θεραπεία ηλιακού εγκαύματος

Αρχική διορθωτικά μέτρα ηλιακό έγκαυμα

Η φροντίδα ξεκινά πριν από ένα ηλιακό έγκαυμα. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό βήμα για την αποφυγή βραχυπρόθεσμες συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο (ερυθρότητα, πόνο, φουσκάλες) και των μακροπρόθεσμων κινδύνων για δερματικές βλάβες και καρκίνο του δέρματος.

Τι πρέπει να κάνετε:

Φύγετε από τον ήλιο. Η παραμονή στον ήλιο μετά το έγκαυμα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Καλύψτε το εκτεθειμένο δέρμα

Ψάξτε για φουσκάλες. Φουσκάλες μέσα από το δέρμα δείχνουν ότι το έγκαυμα είναι σοβαρό και είναι πολύ πιθανές οι επιπλοκές. Αν η περιοχή με τις φουσκάλες είναι μεγαλύτερη από ένα ολόκληρο χέρι ή από όσο είναι η κοιλιά σας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επισκεφθείτε τα επείγοντα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Ανακούφιση από την ταλαιπωρία γίνεται σημαντική, και υπάρχουν διάφορες θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα.

Φάρμακα όπως η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή ειδικά όταν άρχισουν να τα παίρνετε νωρίς.

Για ήπια εγκαύματα από τον ήλιο, κρύα επιθέματα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν και μπορούν να αγοραστούν σε ένα φαρμακείο. Ενυδατώστε την γάζα ή ένα μαλακό καθαρό ύφασμα. Απαλά εφαρμόστε στην περιοχή που έχει καεί από τον ήλιο για 15-20 λεπτά. Κάντε αλλαγή ή ανανεώσετε το ύφασμα και το διάλυμα κάθε 2-3 ώρες.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ βούτυρο ή λάδι ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΑΥΜΑ.
Κάντε ένα δροσερό ντους (όχι παγωμένο) ή μπάνιο για να απαλύνει τον πόνο. Αποφύγετε άλατα μπάνιου, τα έλαια και τα αρώματα, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ευαισθησίας. Αποφύγετε τρίψιμο του δέρματος ή το ξύρισμα του δέρματος. Χρησιμοποιήστε μαλακές πετσέτες να στεγνώσουν απαλά το σώμα. Μην τρίβετε.

Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ ενυδατικό, χωρίς άρωμα, του δέρματος. Μπορεί να προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

Αποφύγετε τις λοσιόν που περιέχουν τοπικό αναισθητικό.

Μείνετε μακριά από τον ήλιο.

Μείνετε ενυδατωμένοι για την αποφυγή αφυδάτωσης.

Πάρτε παυσίπονο για την αντιμετώπιση του πόνου του ηλιακού εγκαύματος. Αν όμως ο πόνος είναι ισχυρότερος και δεν σας ανακουφίζουν τα κλασσικά παυσίπονα, επικοινωνήστε με ένα γιατρό ή πηγαίνετε στα επείγοντα.


Συμβουλές:

1. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει οίδημα. Εγκαύματα που συμβαίνουν στο πρόσωπο και τον λαιμό μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Αν συμβεί καλέστε το 166.


2. Το ηλιακό έγκαυμα που μπορεί να έχει συμβεί σε χέρια ή πόδια, μπορεί να προκαλέσει τέτοια σοβαρά οιδήματα ώστε να περιορίσουν την ροή του αίματος. Αν από τον λόγο αυτό μουδιάζουν ή πολύ περισσότερο είναι κρύα ή γίνονται μπλε τότε πάρτε το 166.


3. Αν το έγκαυμα είναι υπό θεραπεία, φορέστε άνετα ρούχα όπως το φυσικό μετάξι ή ελαφρά βαμβακερά. Σκληρότερα υφάσματα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ακόμα περισσότερο.


4. Από την πολύ έκθεση στον ήλιο, πέρα από το έγκαυμα, μπορεί να πάθετε και θερμοπληξία.



Πρόγνωση του ηλιακού εγκαύματος

Σε απλές περιπτώσεις το ηλιακό έγκαυμα δεν έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ένα άτομο μπορεί να περιμένει να αισθανθεί καλύτερα σε 24ώρες -7 ημέρες. Το προσβεβλημένο άτομο μπορεί να δει απολέπιση δέρματος. Αυτό συνδέεται συχνά με έντονο κνησμό, ιδιαίτερα τη νύχτα, μετά από εφίδρωση, ή μετά το ντους.
Άλλα προβλήματα του δέρματος, όπως απλός έρπης, ο λύκος , και πορφυρία (μια κληρονομική διαταραχή της ευαισθησίας στο φως του ήλιου), μπορεί να επιδεινωθεί με την αυξημένη έκθεση στον ήλιο.
Η χρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, ρυτίδες σοβαρή χρώση ανάπτυξη βλάβη του δέρματος (κρεατοελιές ), καθώς και διάφορες κακοήθειες (καρκινικοί) όγκοι του δέρματος. Πρόωρος σχηματισμός καταρράκτη στο μάτι μπορεί επίσης να οδηγήσει.
Φροντίστε να κάνετε το συντομότερο μια εξέταση δέρματος με ψηφιακή χαρτογράφηση για να εντοπιστεί έγκαιρα μια ελιά-σπίλος που έχει αλλάξει και πρέπει να αξιολογηθεί και να παρακολουθηθεί. Για την εξέταση που και πώς γίνεται διαβάστε σχετικά.
Αντιμετωπίστε το έγκαυμα και μετριάστε την ζημιά που έχει επιφέρει ο ήλιος στο δέρμα ή ακόμα συντομεύστε την επούλωση και τον πόνο με την μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας.

Διαβάστε επίσης-Ηλιακό έγκαυμα. Πρώτες βοήθειες και τι πρέπει να προσέχουμε.

Β-Παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πνιγμού στη θάλασσα.

Από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό. Στη χώρα μας, ο πνιγμός αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά αίτιο θανάτου από ατυχήματα, μετά τα τροχαία. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.


Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά προτού πάτε για κολύμπι. Μετά από το φαγητό, ιδιαίτερα αν αυτό ήταν πλούσιο, δεν είναι σωστό να πηγαίνει κάποιος για κολύμπι. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο νερό.

Ο πνιγμός προκαλεί τον θάνατο μέσω ασφυξίας. Η τελευταία οφείλεται ή σε εισρόφηση του νερού από την αναπνευστική οδό ή από σπασμό του λάρυγγα (όταν έρθει σε επαφή η επιγλωτίδα με το νερό). Η καταβύθιση σε πολύ ψυχρό νερό μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσω υποθερμίας.
Η όλη διαδικασία θέλει περίπου 5 με 10 λεπτά. (λαρυγγόσπασμος-εισρόφηση-ανεπαρκής αναπνοή και κυκλοφορία-εγκεφαλικός θάνατος).

Στα αίτια του πνιγμού περιλαμβάνονται:

• Χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών.

• Κόπωση.
• Αιφνίδια οξεία κατάσταση (π.χ έμφραγμα μυοκαρδίου , επιληψία κλπ).
• Τραυματισμός της κεφαλής ή του νωτιαίου μυελού σε κατάδυση.
• Δαγκώματα από υδρόβιους οργανισμούς , νόσος των δυτών κλπ.

Το θύμα συνήθως είναι ωχρό ή κυανό χωρίς αναπνοή και σφυγμό. Μπορεί να έχει αντίληψη ή να είναι σε διέγερση. Έμετος , αναπνοή με συριγμό , ροζ αφρός από το στόμα μπορεί να παρατηρηθούν. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή και ασθενικό σφυγμό. Γενικά το θύμα είναι υποθερμικό.

Μέθοδοι διάσωσης στο νερό
• Απλώνουμε ένα κοντάρι ή το χέρι μας για να τραβήξουμε το θύμα .
• Κρατούμε γερά μία σανίδα σε βαθύτερα νερά .
• Χρησιμοποιούμε μία βάρκα αν τα νερά είναι πιο βαθιά .
• Πετάμε στο θύμα ένα σωσίβιο
• Τραβάμε το θύμα με μία πετσέτα

Γενικά η πλειονότητα των πνιγμών συμβαίνει κοντά στην παραλία. 
Αν δεν έχουμε ειδική εκπαίδευση δεν προβαίνουμε σε προσπάθεια διάσωσης και τραβήγματος του θύματος με έλξη από τα μαλλιά , το κεφάλι κλπ.
Αν το θύμα το βρούμε στο νερό αναίσθητο και χωρίς αναπνοή αρχίζουμε άμεσα τεχνητή αναπνοή
Το θύμα συνήθως είναι ωχρό ή κυανό χωρίς αναπνοή και σφυγμό. Μπορεί να έχει αντίληψη ή να είναι σε διέγερση. Έμετος , αναπνοή με συριγμό , ροζ αφρός από το στόμα μπορεί να παρατηρηθούν .Στην τελευταία περίπτωση έχουμε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή και ασθενικό σφυγμό. Γενικά το θύμα είναι υποθερμικό.
Άμεσα αρχίζουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αν απουσιάζουν σφυγμός και αναπνοή.
Προσοχή στον αυχένα ιδίως αν υπάρχει υποψία τραυματισμού.

 Κρατήστε το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα του για να μειώσετε τον κίνδυνο να εισπνεύσει νερό.

Ελευθερώστε την τραχεία από σφιχτά ρούχα, ελέγξτε το σφυγμό και την αναπνοή.

1. Τοποθετείται το θύμα σε τέτοια θέση, ώστε το κεφάλι του να βρίσκεται χαμηλότερα από τον κορμό του σώματος.

2. Πιέζεται το στομάχι του, ώστε να αδειάσει από τα περιεχόμενα υγρά. Χτυπήματα στην πλάτη, βοηθούν στο άδειασμα των πνευμόνων από τα υγρά χωρίς να σπαταλάτε πολύ χρόνο.

3. Αποφράσσεται ο λάρυγγας από τυχόν ξένα σώματα (φύκια, εμέσματα, κ.λπ.).

4. Εάν το θύμα δεν παρουσιάζει αναπνοή και σφυγμό, ταχύτατα ξεκινά η προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

5. Αν το θύμα παρουσιάζει σφυγμό, αλλά όχι αναπνοή πρέπει να γίνει υπερέκταση του κεφαλιού για να απελευθερωθούν οι αεροφόρες οδοί. Δηλαδή, η παλάμη του ενός χεριού του ανανήπτη εφαρμόζεται στο μέτωπο του θύματος ασκώντας έλξη προς τα πίσω, ενώ το άλλο του χέρι φέρεται στον αυχένα, ασκώντας ώθηση προς τα επάνω. Ακολουθούν εμφυσήσεις αέρα, με επαφή χειλιών (η μύτη συλλαμβάνεται με το χέρι του ανανήπτη και φράσσεται).
6. Το θύμα μεταφέρεται στο πλησιέστερο θεραπευτήριο, ακόμη και αν
έχει συνέλθει πλήρως.

Φροντίστε για την υποθερμία, αντικαταστήστε τα βρεγμένα ρούχα του, προστατέψτε τον από το νερό και δώστε του ζεστά υγρά. Στείλτε τον πάσχοντα σε νοσοκομείο ακόμα και αν δείχνει να έχει συνέλθει. Ασθενείς με κανονικό επίπεδο συνείδησης χωρίς ενδείξεις αναπνευστικής καταστολής παραμένουν στο νοσοκομεία για 24 με 48 ώρες.

Προσέξτε το εξής: Το νερό που συχνά βγαίνει από το στόμα του πάσχοντος, προέρχεται μάλλον από το στομάχι παρά από τους πνεύμονες του και θα πρέπει να το αφήνουμε να αδειάζει κανονικά χωρίς πίεση. Οι προσπάθειες να βγάζουμε δια της βίας το νερό από το στομάχι μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εισπνοή του περιεχομένου του.
Όλα τα θύματα πρέπει (ακόμα και αυτοί που δείχνουν ότι είναι καλά ) να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο για παρακολούθηση. Επιπλοκές μπορεί να συμβούν και μετά από πολλές ώρες.


   Γ-Χρήσιμες οδηγίες για να ξεχωρίσετε και να αντιμετωπίσετε την Ηλίαση και την Θερμοπληξία

Με τις υψηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ηλίαση και την θερμοπληξία. Για να δούμε τι είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Ηλίαση

Η ηλίαση είναι η διαταραχή που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, ο κίνδυνος ηλίασης είναι μεγαλύτερος.

Συμβαίνει σε κουρασμένα άτομα και κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Εμφανίζεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και άμεση και οφείλεται στην ευαισθησία που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην θερμότητα.
Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής αλλά και βαριάς. Οι ελαφριές μορφές ηλίασης εκδηλώνονται με αίσθημα γενικής κόπωσης, ζάλη και αναπνευστική δυσχέρεια. Το πρόσωπο γίνεται κόκκινο και σε ορισμένες περιπτώσεις ωχρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα. Η βαριά μορφή ηλίασης εκδηλώνεται με γενική κατάπτωση, ίλιγγο, ναυτία ή και εμετό, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, επιτάχυνση του σφυγμού και της αναπνοής, πυρετό (38°-39°), σπασμούς και απώλεια αισθήσεων.


Συμπτώματα:
Κόκκινο και ζεστό πρόσωπο
Γρήγορος και δυνατός παλμός
Πόνος στο κεφάλι, αδυναμία, ζαλάδα, ίλιγγος, παραισθήσεις, παραλήρημα
Έξαψη, εμετός, υψηλός πυρετός
Σε βαριές περιπτώσεις, εμφανίζονται σπασμοί και απώλεια συνείδησης

Αντιμετώπιση:
Όταν κάποιος πάθει ηλίαση πρέπει:
Να του ανασηκώσουμε ελαφρά το κεφάλι.
Να του δροσίσουμε το κεφάλι και τον αυχένα με νερό.
Να του δώσουμε να πιει κρύα ποτά (όχι οινοπνευματώδη) ή χυμούς φρούτων μέχρι το σώμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Τις ημέρες καύσωνα να παραμένετε σε δροσερούς χώρους (κλιματιζόμενους) και να μην έχετε έντονη δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες.

Θερμοπληξία

Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (36,8+/-0,4 0C), με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών που έχει.
Σε υψηλές θερμοκρασίες το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, με διεύρυνση των μικρών αγγείων, με αύξηση της εφίδρωσης και με επιτάχυνση της αναπνοής. Η αποβολή θερμότητας γίνεται αναλογικά με αγωγή στο 33% , με ακτινοβολία στο 45% και με εξάτμιση στο 22%.
Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Εκδηλώνεται με εγκεφαλικές διαταραχές , υψηλότατο πυρετό και απουσία εφίδρωσης.
Για να συμβεί θερμοπληξία σε κάποιον άνθρωπο θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα τα εξής: Υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με υψηλή υγρασία, (ώστε να εμποδίζεται η απώλεια θερμότητας με εξατμίσεις) και προδιατεθειμένος οργανισμός.

Συμπτώματα:
Πυρετός,
εμετός,
διάρροια
Διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος
Απουσία εφίδρωσης
Απώλεια αισθήσεων
Πιθανότητα πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου
Σε ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος

Μέτρα για την πρόληψη της θερμοπληξίας:

Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο.
Προτιμούμε σκιερά και δροσερά μέρη, ντυνόμαστε ελαφρά με άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.
Αποφεύγουμε χώρους με συνωστισμό.
Κάνουμε χλιαρά ντους, πίνουμε πολλά υγρά.
Καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι και να ψεκάζουμε συχνά τα σημεία του σώματος μας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Σε έντονη εφίδρωση, φροντίζουμε για την λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά, καταναλώνουμε μικρά, ελαφρά γεύματα, χωρίς λιπαρά, αλλά με πολλά φρούτα και λαχανικά.
Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία σε ζεστούς χώρους με άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Δεν περνάμε και δεν τρέχουμε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο, αποφεύγουμε τις μεγάλες διαδρομές με τα μέσα συγκοινωνίας.
Τέλος, ζητάμε την συμβουλή του γιατρού μας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Οι πιο ευπαθείς ομάδες σε υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νεογνά και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ειδικά όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ. νοσήματα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα συνεχίσουν την αγωγή και σε ποια δοσολογία, διότι μερικά φάρμακα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Προδιαθεσικοί παράγοντες
Ηλικία άνω των 65 ετών.
Καρδιακή ανεπάρκεια . χρόνια ασθένεια των νεφρών ή του ήπατος (ήπαρ=συκώτι).
Χρήση αλκοόλ και άλλων κατασταλτικών φαρμάκων.
Χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, αντιπαρκινσονικών. ορισμένων αντιαλλεργικών κλπ
Ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας.
Μοναχικά εξασθενημένα άτομα.
Υπέρβαρα άτομα.
Ερασιτέχνες απροπόνητοι αθλητές σε κοπιώδεις αθλητικές δραστηριότητες (π.χ σε μαραθώνιο).
Εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων θερμοπληξίας:
Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό.
Αφαιρέστε ταχέως τα ρούχα του ασθενούς.
Του βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος με κρύο νερό. Ψεκάστε το σώμα με δροσερό νερό (150C). Η χρήση πάγου είναι καλό να αποφεύγεται αλλά θα πρέπει να επιχειρείται αν η θερμοκρασία δεν πέφτει.
Χρησιμοποιείστε ανεμιστήρες ή οποιοδήποτε μέσο μπορεί να διοχετεύσει αέρα με μεγάλη ταχύτητα. (Προσοχή στο συνδυασμό νερού και ανεμιστήρα! Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας).
Βάλτε τον ασθενή σε πλάγια θέση ώστε να είναι σε έκθεση μεγάλη επιφάνεια του δέρματος του στη ροή του αέρα.
Του βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος με κρύο νερό.
Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι του.
Κάνουμε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
Αν μπορεί να πιει, του δίνουμε πολλά υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού
Εννοείται ότι ειδοποιείτε το 166. Ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε Εντατική Μονάδα.

ΠΗΓΗ