Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας με νερό μαστίχας

H μαστίχα ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αλλά μόνο στη νότια Χίο καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία, ο μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus var. Chia), από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες και οι εφαρμογές της μαστίχας είναι πολλές. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται για τις αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναπλαστικές, αντηλιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της.
Επίσης βοηθά στη στοματική υγιεινή, ιδανική για ηλιακά εγκαύματα, ακμή, σε κρέμες προσώπου – σώματος κτλ.

Η παρασκευή αυτή είναι ένας τρόπος για να έχετε σπιτικό, αρωματικό, αποσταγμένο νερό, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μαστιχόνερο.



Υλικά

5 γρ. κόκκους μαστίχας Χίου
νερό
πάγο

Παρασκευή Μαστιχόνερου
Βάλτε από την προηγούμενη μέρα στην κατάψυξη 4 -5 μέτρια μπολ με νερό για να έχετε αρκετό πάγο (τα παγάκια που ξέρουμε κάνουν δουλειά, αλλά λιώνουν πολύ εύκολα).
Βάλτε σε ένα υψηλό μαγειρικό σκεύος περίπου 1 λίτρο νερό. Τοποθετήστε μέσα στο σκεύος ένα τρίποδα και πάνω του ένα μεταλλικό καλαθάκι, έτσι ώστε το νερό να μην έρχεται σε επαφή με το καλαθάκι.
Ακριβώς στο κέντρο του μεταλλικού καλαθιού τοποθετήστε ένα ανοξείδωτο ή πυρίμαχο μπολ.
Πάρτε 2 φίλτρα του καφές και κάντε 2 πουγκάκια με τη μαστίχα. Δέστε τα καλά με λίγη κλωστή και τοποθετήστε τα δίπλα από το μπολ.
Ανάψτε την εστία της κουζίνας πρώτα σε δυνατή φωτιά και μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, χαμηλώστε στο ελάχιστο.

Κλείστε το σκεύος βάζοντας ένα πομπέ καπάκι, τοποθετώντας το ανάποδα (αν μπορείτε να αφαιρέστε το πόμολο του). Στο κοίλωμα του καπακιού βάλτε όσο πάγο χωρά και όταν ο πάγος στο καπάκι λιώσει τον αντικαθιστάτε με άλλον.
Αφήνετε το σκεύος σε αναμμένη εστία, μέχρι να συλλέξετε την ποσότητα του μαστιχόνερου που θέλετε.
Οι υδρατμοί του νερού θα περνούν από τους κόκκους της μαστίχας και θα φτάνουν στο παγωμένο καπάκι. Εκεί θα υγροποιούνται, λόγω του πάγου και θα στάζουν στο μπολ που είναι στο κέντρο του μεταλλικού καλαθιού.

Χρήση και Συμβουλές
Το αποσταγμένο νερό με την προσθήκη μαστίχας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ψεκάσετε το πρόσωπο σας ή το σώμα σας, σαν λοσιόν, σε κρέμες κτλ. Είναι ιδανικό για καθαρισμό, ενυδάτωση και περιποίηση της επιδερμίδας σας.
Το υπόλοιπο νερό που έχει μείνει μέσα στο σκεύος, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, αφού το σουρώσετε με ένα φίλτρο του καφέ, για στοματικό διάλυμα ή πλύσιμο των δοντιών σας.
Χρησιμοποιήστε την ποσότητα που θέλετε και το υπόλοιπο φυλάξτε το στο ψυγείο.
Εννοείται ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική.

ΠΗΓΗ