Υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις, ανεξαρτήτως αν η αιτία είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, κάποιος τραυματισμός, η ποδάγρα, η φυσιολογική φθορά του χρόνου και άλλες αιτίες. Υπάρχουν γνωστά φυσικά αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως ο κουρκουμάς, το μέλι, το σκόρδο, και το τζίντζερ που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά υπάρχει ένα ακόμα, λιγότερο δημοφιλές τρόφιμο, που μπορεί να κάνει θαύματα: η ζελατίνη.

Η ζελατίνη είναι το κολλαγόνο που λαμβάνεται από τα οστά, τους τένοντες και το δέρμα ζώων. Υπάρχει και φυτική ζελατίνη που συστάται από το άγαρ-άγαρ (καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών) ή από καραγενάνες (φύκια). Η φυτική «ζελατίνη» έχει ακριβώς την ίδια υφή για χρήση στη μαγειρική με την ζωικής προελεύσεως, αλλά δεν έχει τις ίδιες θεραπευτικές επιδράσεις για τις αρθρώσεις μας. Στην περίπτωσή μας θα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά την παραδοσιακή ζωική ζελατίνη.



Η ζελατίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, κυρίως λόγω της πρωτεΐνης και του κολλαγόνου που υπάρχουν σε αυτήν. Ακριβώς αυτά τα συστατικά στοιχεία απαιτούνται για να διατηρήσουμε υγιή τα οστά μας, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι λαμβάνονται από τα οστά και από άλλα υπολείμματα κρέατος. Το κολλαγόνο είναι η δομική πρωτεΐνη του οργανισμού και η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα, και συνδέει μαζί όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Βρίσκεται στο δέρμα, τα οστά, τα μαλλιά και στον συνδετικό ιστό. Η ζελατίνη περιέχει έξι έως δώδεκα γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κουταλιά της σούπας (1).
Το σώμα μας απορροφά το κολλαγόνο της ζελατίνης και το χρησιμοποιεί εκεί που το έχει ανάγκη.
Η ζελατίνη ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις με δύο τρόπους: πρώτον, ενδυναμώνοντας τα οστά και δεύτερον, ενισχύοντας τα επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό για την υποστήριξη του συνδετικού ιστού. Η ζελατίνη περιέχει χονδροϊτίνη, μία ουσία που βρίσκεται στους χόνδρους, η οποία προάγει την απορρόφηση της υγρασίας εντός των ινών, ώστε να διατηρούν την ελαστικότητα και την κινητικότητά τους (2).

Αρκετές μελέτες για την επίδραση που έχει η λήψη κολλαγόνου πάνω στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης έχουν δείξει ότι οι χόνδροι πράγματι την απορροφούν, με αποτέλεσμα να λιπαίνονται και να ενισχύεται ο συνδετικός ιστός στις αρθρώσεις, ενώ παράλληλα ο πόνος ανακουφίζεται αποτελεσματικά (3).

Απαιτείται κάποιος χρόνος ώστε το σώμα να απορροφήσει το κολλαγόνο από τη ζελατίνη από τη στιγμή που αρχίσουμε να την καταναλώνουμε, αυτό θα μπορούσε να πάρει μερικούς μήνες. Με δεδομένο κάτι τέτοιο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Complementary Therapeutic Medicine το 2012 παρακολούθησε ομάδες εθελοντών και κατέγραφε το επίπεδο του πόνου που ένιωθαν οι συμμετέχοντες μετά από τρεις και μετά από έξι μήνες αφότου ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κολλαγόνο. Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας που χρησιμοποιούσε κολλαγόνο τους πρώτους τρεις μήνες.
Ωστόσο, μετά από έξι μήνες, η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν σημαντική και ο πόνος είχε υποχωρήσει αρκετά. Υπήρχε μετρήσιμη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις της πλάτης, των χεριών και των ποδιών στην ομάδα που λάμβανε κολλαγόνο, έναντι της ομάδας ελέγχου (4).

Πώς θα χρησιμοποιήσετε την ζελατίνη για τον πόνο στις αρθρώσεις
Η ζελατίνη είναι διαυγής, άγευστη και άοσμη, ιδιότητες που την καθιστούν ιδανική για να αναμειγνύεται με άλλα συστατικά με διάφορους τρόπους. Καλό είναι να αποφεύγετε σκευάσματα ζελατίνης με προστιθέμενες χημικές ουσίες και χρωστικές που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, δεν κάνουν για τη δουλειά που τη θέλουμε. Προτιμίστε οργανική καθαρή ζελατίνη χωρίς προστιθέμενες ουσίες.
Παρακάτω παραθέτουμε μια απλή συνταγή που συνδυάζει τη ζελατίνη με άλλες τροφές, για να φτιάξετε ένα νόστιμο και θρεπτικό θεραπευτικό συμπλήρωμα. Η ζελατίνη θα ανακουφίσει πόνο στις αρθρώσεις, οι σπόροι περιέχουν φυτικές ίνες, υγιεινά λίπη, και μέταλλα για την υποστήριξη των οστών, οι σταφίδες μάς παρέχουν σίδηρο και το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συνταγή με βάση τη ζελατίνη για τον πόνο στις αρθώσεις
Θα χρειαστείτε:

3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας βιολογική ζελατίνη
8 κουταλάκια του γλυκού λιναρόσπορο
4 κουταλιές σουσάμι
3 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορους
¾ φλιτζάνι μέλι

Θα πρέπει να:

Ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά στο μπλέντερ. Αποθηκεύστε σε ένα γυάλινο βάζο το μείγμα και διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.
Καταναλώνετε ένα κουταλάκι του γλυκού δύο φορές την ημέρα, πριν από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα.

ΠΗΓΗ